Najčastejšie chyby začiatočníkov pri maľovaní podľa čísel

Pokiaľ s maľovaním podľa čísel ešte len začínate, pravdepodobne budete potrebovať sprievodcu, ktorý vám pomôže vyhnúť sa najčastejším chybám. Aké chyby to sú?

Lacné sady na maľovanie podľa čísel

Originálne sady maľovania podľa čísel berú lacným náhradkám vietor z plachiet. Obsahujú kvalitné farby aj štetce a plátna sú dobre vypnuté. Lacné sady obsahujú nekvalitné štetce, chýbajúce a zle vybrané farby, ktoré nekryjú. Plátno je počas prepravy zložené a vytvára zlomy. Zakryť čísla pred maľovaním bielou farbou či ceruzkou, aby nepresvitala, často nepomáha. Lacné sady naozaj nestojí za to.

Zaistite si pohodlie

Vaše pohodlie by malo byť pri maľovaní podľa čísel na prvom mieste. Keď sa cítite príjemne, môžete vyprodukovať skvelé umenie. Trik tkvie v dobre osvetlenej miestnosti. Musíte jasne vidieť každé číslo a tvar na plátne. Zaobstarajte si osvetlenú lupu na stojane, vďaka ktorej uvidíte aj tie najmenšie čísla i plochy. Zvážte aj použitie maliarskeho stojana. Potom môžete ľahko striedať sedenie a státie pri maľovaní.

Dobre pripravené pomôcky

Udržiavanie čistoty pracovného priestoru je dôležité. Odstráňte všetko, čo by sa mohlo zašpiniť alebo namočiť. Ochráňte pracovný priestor vhodnou podložkou alebo starými novinami. Preplnený priestor pôsobí rušivo a nemôžete sa sústrediť na maľbu.

Vhodné je odfotiť si plátno a urobiť referenčnú snímku. Lepšie potom opravíte obraz pri rozliatí alebo pretiahnutí farby a zakrytí čísel. Prečítajte si aj príručku s pokynmi.

Maľujte obraz zdola a začnite tmavými farbami

Začnite od ľavého horného rohu, ak maľujete pravou rukou a od pravého horného rohu, ak ste ľavák. Len tak si nebudete plátno rozmazávať. Pokiaľ začnete odspodu, môže sa ruka alebo rukáv dotknúť mokrej farby a tá sa rozmaže. Pri akrylových farbách platí princíp začať s tmavými farbami a skončiť svetlými. Tmavé farby sú obvykle súčasťou pozadia a neposkytnú vám predstavu o hotovom obraze.

Udržujte štetce čisté

Maľovanie číslami spočíva v tom, že akrylová farba rýchlo zasychá. Pokiaľ zaschne na maliarskom štetci, tak stvrdnú. Udržujte štetce vždy čisté a pri zmene farby ich poriadne vyperte vo vode. Nezmeníte odtieň farby a maľba bude dokonalá. Na osušenie štetcov je vhodnejšia handrička ako papierové utierky, ktoré sa rýchlo rozmočia, ich kúsky môžu zostať na štetci a dostať sa na plátno.

Používajte rôzne veľké štetce

Pri maľovaní budete potrebovať štetec pre veľké tvary a iný štetec pre malé tvary.

Zvážte použitie malého, stredného a veľkého štetca pre malé, stredné a veľké tvary, ktoré obrazu poskytnú správnu ostrosť, presnosť a mäkkosť. Ak ste maľovanie dokonale prepadli a je vašim koníčkom, kúpte si vlastnú sadu štetcov.

Pre extrémne malé priestory použite špáradlo alebo špajľu s ostrým hrotom.

Nenechávajte farby otvorené

Pokiaľ nádobu s farbou momentálne nepoužívate, zatvorte nádobku. Akrylová farba rovnako ako akvarel veľmi rýchlo vysychá, keď veko zostane otvorené. Pokiaľ vám akrylová alebo akvarelová farba vyschne, pridajte do téglika trochu teplej vody. Na olejové farby použite riedidlo na olej, napríklad terpentín.

Nepoužívajte príliš veľkého množstva farby

Nepoužívajte príliš veľa farby, bude dlho schnúť. Špičku štetca mierne navlhčite vodou, než ho namočíte do farby. Bude naberať menej farby. Pokiaľ namaľujete plochu zlú farbu, počkajte, až zaschne, a potom farbu prekryte správnou farbou. Pokiaľ stále vidíte podkladovú farbu, po zaschnutí ju prekryte druhú vrstvusprávnej farby.

Nebojte sa experimentovať

Podstata rovnováhy, kontrastu, harmónie, proporcie, merítka a opakovania sú princípom skutočného maliarstva. Môžete nakresliť tenký obrys tmavšej farby okolo tvaru, aby ste na maľbe získali väčšiu hĺbku. Modrý tvar obtiahnite odtieňom čiernej. Kvalitnému obrazu venujte čas. Ak sa cítite unavení, dajte si pauzu, nech ste zase svieži. Konečné umelecké dielo bude dokonalejšie a maľovanie podľa čísiel si zamilujete.

100 %