Maľovanie a uvoľnenie stresu

Dnešný svet je hektický a dosť zložitý. Niekedy je ťažké vstrebať všetky informácie a všetkému daní nejako porozumieť. Sme neustále pod obrovským tlakom, čo súčasne prináša aj nadmieru stresu. Maľovanie podľa čísel pomáha pri uvoľnení.

Stres je definovaný ako nadmerné zaťaženie organizmu a telo naň reaguje v snahe zabrániť poškodeniu tela a vzniku chorôb. Stres je označovaný ako piata najčastejšia príčina smrti v západnej spoločnosti. Aj keď možno práve nie ste v bezprostrednom ohrození života, stres časom spôsobuje mnoho chorôb najmä psychického rázu ako je hormonálna nerovnováha, únava, nepokoj, úzkosť a depresia.

Ako stresu predchádzať

Prevencia stresu tkvie najmä v odstránení jeho príčin. To však často ide len v obmedzenej miere. Okrem fyzického cvičenia, pobytu v prírode a meditácií môžete vyskúšať aj jednu z relaxačných techník, ktorou je práve maľovanie podľa čísel. Veľké úspechy v liečbe aj predchádzaní stresu predstavujú práve kreatívneumelecké činnosti. Nie každý sa môže stať maliarom, ale každý rozhodne môže maľovať. S maľovaním podľa čísel sa často stretávame aj na rôznych terapeutických sedeniach a skupinách.

Skúste mandaly

Skvelým príkladom redukcie stresu je maľovanie mandál. Mandaly sú rôzne pravidelné geometrické obrazce, v ktorých sa striedajú tvary a farby. Tradične predstavujú obraz vesmíru, božstvo, duchovno, alebo vyjadrujú stav mysle maliara. Mandaly uvoľňujú telo, upokojujú myseľ a pomáhajú so stresom. Maľovanie mandál podľa čísel s predtlačenou predlohou a pripravenými farbami podporí vašu kreativitu i schopnosť sústredenia. Do predtlačenej predlohy si navyše môžete zvoliť farby aj sami.

Maľovaním pre nájdenie vnútorného pokoja

Kruh je symbolom života a je hlavným tvarom na všetkých mandalách, pretože upokojujúcim spôsobom pozitívne pôsobí na ľudskú psychiku. Pri maľovaní mandál trénujete pravú, umeleckú časť mozgu aj ľavú,analytickú časť. Pri maľovaní si oddýchnete, sústredíte sa na úplne iný svet a aktívne odstraňujete následky stresu. Stres zmiernite aj akýmkoľvek iným maľovaním, takže si slobodne zvoľte svoju vlastnú tému obrazu. Maľujte pre radosť a potešenie, potom váš stres zaručene prejde.

100 %