Vytvorte si doma galériu obrazov

Vlastná galéria obrazov u Vás doma

Pokiaľ sa venujete maľovaniu podľa čísel dlhšiu dobu, premýšľajte o tom, ako a kam obrazy naaranžovať. Skúste si vyzdobiť svoj domov vkusne a esteticky. Vytvorte si vhodné dekoratívne usporiadanie obrazov. Aj doma môžete mať svoju galériu obrazov.

Tvorba kompozície

Nastrihajte si baliaci papier na rozmery obrazov, ktoré plánujete zavesiť na stenu. Pomocou lepiacej páskypapiere prilepte na stenu. Ako náhle budete s rozložením a umiestnením obrázkov na stene spokojní, až začnite s meraním konečných výšok a zatĺkaním klincov. Niektoré obrázky môžete postaviť len na polici a oprieť o stenu. Skúste ich prekladať knihami alebo inými dekoračnými predmetmi.

Zloženie, geometria, farba a energia

Pri niekoľkých kusoch obrazov s nepravidelnými tvarmi a s rôznou farebnosťou, by mal byť najvýraznejšía najväčší obraz zavesený v ľavom dolnom rohu, pretože tam sa oko vždy začína pozerať najskôr. Pokiaľ sú obrazy rovnakej veľkosti, umiestnite do stredu ten, čo má najviac detailov. Kvôli symetrii zvoľte nepárnypočet obrazov. Farby ovplyvňujú našu náladu. Teplé farby priestor zútulnia. Studené farby dajte do rámu, ktorý ho zjemní a podporí teplé farby. Vytvoríte tak správny kontrast a rovnováhu.

Ako nájsť stred obrazu

Prvý obraz by mal byť vo väčšom usporiadaní umiestnený tak, aby pohľad v úrovni očí klesal kolmo na stred obrazu. Aby ste presne zistili, kde je jeho stred, zmerajte výšku obrazu a vydeľte ju dvoma. Pridaním 1,45 metra k výslednej hodnote získate presnú vzdialenosť od podlahy, v ktorej sa nachádza úroveň pohľadu. Hovorí sa tomu počiatočná výška. Po umiestnení centrálneho obrazu pridávajte ďalšie. Neupravujte ich podľa dolného či horného rámu, ale upravte stredy obrazov na rovnakú úroveň.

Zavesenie obrazu na povrázok

Pokiaľ je obraz vybavený povrázkom pripevneným po oboch stranách k zadnej šírke obrazu, vytiahnite najprv stred struny nahor, ako by visel. Snažte sa docieliť rovnoramenný trojuholník. Z tejto pozície potom zmerajte zostávajúcu vzdialenosť od stredového „hrotu“ špagátu k hornému okraju rámu. Následne odčítajte číslo od počiatočnej výšky a presne zistíte, ako ďaleko od podlahy máte klinec zatĺcť. Táto vypočítaná výška sa označuje ako konečná výška.

Zavesenie obrazu na háčik

Ak má rám obrazu miesto povrázku háčik, meranie je jednoduchšie. Od počiatočnej výšky odčítajte vzdialenosť háčika od horného okraja a zistíte výšku, v ktorej bude vzdialený klinec od podlahy. Pokiaľ háčiknie je ukrytý za rámom, ale presahuje cez okraj rámu, vzdialenosť od horného okraja rámu pričítajte k počiatočnej výške.

100 %