Obrazy podľa čísel - ako sa starať o maliarske plátno

Pokiaľ Vám plátno dorazilo zmotané do role, môže byť pokrčené. Poštári nie sú vždy tak opatrní, ako by mali byť! Než začnete s Vaším novým projektom, mali by ste sa uistiť, že plátno nie je nijako pokrčené. V prípade, že je plátno niekde zvlnené alebo pokrčené, máte dve možnosti.

Žehlenie (najlepší variant)

Vaše plátno na maľovanie podľa čísel je vyrobené z veľmi kvalitného materiálu. Rovnako ako oblečenie, je plátno vyrobené z bavlny a ľanu a teda ho môžete žehliť. Dajte ale pozor na to, aby žehlička nebola nastavená na vysokú teplotu – nechajte ju nahriať na strednú až nízku teplotu. Rozložte plátno rubom nahorna uterák a jemne ho postriekajte vodou z rozprašovača. Potrebujete látku iba navlhčiť, nie premočiť. Jemne vyžehlite povrch tak, aby ste žehličkou neustále pohybovali a Vaše plátno bude za niekoľko sekúnd krásne rovné.

jak se starat o plátno 3

Natiahnuť a rozváľať

Ak ste zo žehlenia trochu nervózny, môžete vyskúšať natiahnuť a rozváľať pokrčené miesta. Položte plátno na čistý povrch rubom nahor a jemne ho postriekajte vodou z rozprašovača. Začnite ho jemne naťahovať v miestach, kde sa objavujú nerovnosti alebo použite čistý valček a kde je potrebné, tak sklady rozvaľkajte valčekom. Postupne, ako bude plátno usychať, by mali nerovnosti zmiznúť.

Starajte sa o svoju sadu

Všetko, čo budete potrebovať na vytvorenie nádherného obrazu, dostanete vo Vašej sade. Tu je pár užitočných tipov, ako sa starať o Vaše štetce a o všetky komponenty sady, aby ste s ňou dosiahli ten najlepší výsledok.

  • Akrylátová farba ľahko vysychá. Pamätajte preto na to, aby ste vždy zavreli viečko nádobky, keď dokončíte maľovanie s danou farbou.
  • Urobili ste chybu? Pokiaľ použijete omylom inú farbu, nechce ju úplne zaschnúť, následne ju môžete premaľovať správnou farbou.
  • Dobre vyčistite svoje štetce predtým, ako použijete inú farbu. Na konci dňa vymyte štetec čistou vodou, aby ste mohli pokračovať v maľovaní nasledujúci deň.

jak se starat o plátno

Užitočné tipy pred začiatkom:

  • Nájdite dobre osvetlený priestor, kde budete na svoju prácu dobre vidieť.
  • Uistite sa, že všetky povrchy, ktoré by sa mohli ušpiniť od farby, sú chránené - dobre poslúži igelitový obrus alebo noviny.
  • Majte poruke nádobu s vodou na vymývanie štetca pred použitím inej farby.
  • Tiež sa vám bude hodín handričku alebo papierová utierka na vysušenie štetcov po vypláchnutí v tégliku s vodou.

 Potom môžeme začať s maľovaním…

shutterstock_394792939

100 %